DanielMalinen Ollaan realisteja

Kun ilmastolakkoja pidetään jokaikinen perjantai, koko ajatus vesittyy

Kun ruotsalainen Greta Thunberg tempaisi ja jäi pois koulusta osoittaakseen mieltä ilmastonmuutosta vastaan teko oli jalo ja ihailtava. Se ei kuitenkaan tarkoita että lukioiden ja peruskouluje oppilaat voisivat jättäytyä pois koulusta joka viikko, se on ainoastaan vain karhunpalvelus koko asialle. Silti tähän suuntaan asia Suomessa tuntuu kehittyvän ja olen huolissaan vaikka en enää ole vuosiin koulussa ollutkaan. Tarkoitus ei varmaan missään vaiheessa ollut että siitä tulisi joka viikkoinen tapahtuma vaikka tarkoitus on hyvä ja mieltä osoitetaan hyvän asian puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muutenkin tämä hypetys ja vouhotus menee aivan överiksi. Se alkaa saada jonkinlaisen aiemman hippiliikkeen muotoja, kun uskotaan voitavan maailmaa parantaa milenoosituksilla ja virkistävällä yhdessäololla erilaisissa tempauksissa.

Ketä vastaan koululaiset lakkoilevat? Kenen pitäisi siihen reagoida ja miten? Onko jossain jokin selkeä taho, jota voidaan pyytää painamaan nappulaa tai napsauttamaan sormiaan, että "ilmastonmuutos" pysähtyisi. Siis ilmastonmuutos, joka on ollut vallitseva olotila Telluksella aikojen alusta lähtien ja tulee sellainen myös olemaan.

Aamu-uutisissa haastateltiin jotakuta arviolta 12-vuotiasta koulupoikaa, joka perusteli lakkoilua sillä, että "ilmastonmuutos näkyy jo nyt". Ottaen huomioon hänen ikänsä ja kokemuksensa eri vuosien ilmastosta tuosta voisi melkeimpä ajatella, että hän on havainnut lämpenemistä nyt kevään koittaessa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ilmastonmuutosta vastustetaan, mutta kuinka moni heistä edes osaa selittää mikä on ilmasto mitem se toimii ja miksi ihmisen toiminta vaikuttaa ilmastoon. Minusta ainakin hyvä tietää mitä vastustaa ja kritisoi jos ylipäätään pyrkii jotain vastustamaan ja kritisoimaan. Toinen seikka on se ettei Maapalloa voida museoida, ei mikään tule pysymään ikuisesti muuttumattomana. Ainoa toivo on sopeutua.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Äsken uutisissa kerrottiin että koululaiset lakkoilevat ilmastonmuutoksen puolesta :) .
Kuulemma bussilasteittain koululaisia on menossa eduskuntatalon eteen. Nämä matkat ovat täysin tarpeettomia ja lisäävät siis aivan turhaan hiilidioksiidia ilmaan, kummaa kun ilmastosta huolissaan olevat lapset nyt toimiikin päinvastoin kuin pitäisi.
Tonni vetoa että monet ilmastolakossa olevat lapsoset ajaat koulumatkat ja koulun jälkeen mopoautolla lappu lattiassa pitkin kyliä. Taskuissaan viimeistä huutoa oleva älypuhelin ja kalleimmat merkkivaatteet päällä tietenkin ja tietenkin niitä esittelemään mäkkäreille, iltapalaksi roskaruokaa niin paljon kuin napa vetää. Tollasen esimerkkitapauksen hiilijalanjälki on muuten melkoisen suuri mutta eiväthän ne sitä tietenkään ite tajua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten Linkola jo parisen vuosikymmentä sitten luonnehti:

https://www.youtube.com/watch?v=cOP9K36HOmg

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Yleisesti lakkoilun tai vastaavan vaikuttavuus on sitä suurempi, mitä useammin ja pidempään sitä tehdään. Tässä mielessä olen siis eri mieltä blogistin kanssa.

Jos kyse olisi pelkästä puhumisesta ilman tekoja, olisin samaa mieltä. Mutta kun oppilaat jäävät pois koulutunneilta, on kyseessä ihan oikea teko, jolla on ihan oikea vaikutus (vaikkeikaan suoranaisesti ilmastoon...).

Tuollainen laajamittainen ja pitkäkestoinen koululakkoilu kohdistuu yhteiskunnan totuttuun elämänmenoon ja saattaa pidemmän päälle saada päättäjät miettimään, pitäisikö asioille ihan oikeasti yrittää tehdä jotain pelkän puhumisen sijasta.

Kun sitten pikkuhiljaa tulee entistä selvemmäksi entistä useammalle, että asioille ei voi oikeasti mitään tehdä, aletaan seuraavaksi kysyä, miksi asioille ei voi mitään tehdä. Sitten alammekin jo olla perimmäisten kysymysten äärellä, joista on vaiettu jo ainakin 30 vuotta...

Lisäksi kannattaa pitää mielessä sekin mahdollisuus, että vaikka nämä tempaukset ovat nimellisesti vain ilmastonmuutokseen liittyviä, voi todellisena vaikuttimena olla laajempikin epävarmuus/tyytymättömyys/turhautuneisuus/tms. siihen, miten nykyinen yhteiskunta toimii ja mikä on vallitseva arvojärjestelmä.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Keltaliivitkin vissiin osoittaa mieltään ihan turhan takia harvakseltaan?

Toimituksen poiminnat