DanielMalinen Ollaan realisteja

Emme voi museoida maapalloa vaikka tahtoisimme

Emme edes jäädyttää.ajassa. Muutos on aina lopulta väistämätöntä. Ilmasto muuttuu, maailma muttuu, mantereiden paikkakin muuttuu. Emme voi museoida ja säilöä kaikkea ikuisesti muuttumattomana vaikka pieninkin muutos ja eilaisuus tuntuu aina ikävältä. Sen sijaan voimme miettiä mikä on ihmisen paikka maailmassa ja omaa vaikutustamme järjestelmää johon kuulumme halusimme tai emme. Täällä kaikki vaikuttaa kaikkeen, emme siis voi lakata täysin koskaan vaikuttamasta edes ilmastoon. Tai no siis mikäli todella haluaisimme, pitäisi koko ihmiskunnan lakta pysyvästi olemasto jo kauan ennen kuin koko ihmislaji koskaan syntyikään (aikakone ja isoisäparadoksi ovat oma ongelmansa tässä sopssa). Se on utopiaa. Me olemme tätä verkkoa ja siinä pysymme.

Taas päädyin tekemään aloituksen joka on kooste komme teistani. Katsoin parhaakseni että ne ansaitsevat oman kirjoituksensa. Sellainen joskus vain olen. En silti nauraisi ilmaston muutokselle enkä ihmisten vaikutukselle. Vertauksin se voi olla jopa helpommin ymmärrettävissä.

Lempilapseni on vertauskuva joesta. Minusta ilmasto on kuin vuolaasti virtaava joki, se on elävä ja jatkuvasti muutoksessa. Ihmisen vaikutus ilmastoon on kuin jokeen nakattu kivi. Voimme ainoastaan vaikuttaa siihen kuinka paljon ja minkä kokoisia kiviä viskelemme jokeen, mutta emme koskaan voi lopettaa viskelyä. Mutta joka kerta kun viskaamme kiven jokeen, muutamme sen virtaumaa. Ja jokaisen kiven jälkeen muutos on pysyvä ja peruuttamaton. Vaikka ottaisimme kiven pois joesta, se on jo muuttanut sen virtaumaa ja muutos on pysyvä. Viimein sinä päivänä kun kukaan ei enää nakkele kiviä tähän vuolaasti virtaavaan puroon, ei maapallolla ole jäljellä ainuttakaan ihmistä. Vaikutamme jo pelkällä olemassaolollamme. Ja se on luonnollista niin kuin ihminenkin on kiinteä osa maapallon dynaamista systeemiä.

Ihmiskunnan tulee hyväksyä se että kaikki asiat eivät voi pysyä ikuisesti samanlaisina ja muuttumattomina. Meidän ihmisten tulee tässä sopeutua ja mukaitua muuttuvaan mailmaan sen sijaan että väkisin yritämme hallita voimia joita emme ymmärrä ja yrittää sopeuttaa maailmaa vastaamaan meidän ihmisten tarpeita. Tiedämme hyvin että maapallon tesurssit eivät riitä jos emme opi käyttämään niitä viisaasti, joka vuosi ylikulutus päovä on aina vain aiemmin. Ja jos emme hallitse omia saasteitammekaan joita syynäämme luontoon, niin pian puhdas ilma, puhdas vesi ja puhdas ruoka ovat myös niitä niukkoja maapallon resursseja. Ja mitä sitten tulee lentomatkailuun, juuri tänään Yle uutisoi miten jo pian lähitulevaisuudessa lentäminen on nykyistä yhä vain edullisempaa ja ekologisempaa kun suuret lentokone valmistajat tuovat markkinoille sähkökäyttöoset hypridikoneet. Mielestäni tämä on huojentava uutinen joka kertoo kehityksestä, siitä miten ihmiskunnalla löytyy vielä tahtoa sopeutua: https://yle.fi/uutiset/3-10676345
Tarvitsemme tätä lisää jos aidosti haluamme rakentaa yhdessä paremman tulevaisuuden. Ahdistelun ja pelottelun sijaan tarvitsemme yhä enemmän vahvaa tiimihenkeä, lujaa tahtoa ja toivoa. Tulevaisuus on kuitenkin monille meistä rakas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maapallon tulevaisuus ei ole riippuvainen ihmisistä - ei millään tavoin.

Ihminen on suurin roskalaji koko historiansa aikana.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Pystytkö osoittamaan sen? Ihminen kuitenkin on kiinteä sisäinen osa tätä systeemiä. Kaikella mitä me teemme täällä on vaikutusta, mutta me emme voi koskaan paeta sitä ja lakata vaikuttamasta.

Käyttäjän isoveli kuva
Tien Päältä

Roskalaji? Määrittele "roskalaji", että ymmärtäisin mitä tarkoitat.

Kyllä ihminen vaikuttaa kaikista elävistä eliölajeista eniten tietoisesti maapallon asioihin. Se, onko vaikutus hyvä vai huono, on puhtaasti mielipidekysymys.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Suomalaisten yli- eipäs kun alikulutuspäivä. Suomalaisten vuoden 2019 kulutuksen vaatimat luonnonvarat on käytetty vasta 8.2.2021. >>> https://bit.ly/2UiuFxn

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuli tämä kanssa huomattua, ja haikein mielin nostalgisoitus sitä kuinka lapsuudessa ylikulutuspäivä oli vasta aina elo-, syyskuussa. Tahti vain tuntuu nopeutuvan. Jos meno jatkuu tällä tasolla, maapallolta loppuu uusiutumattomat ja hitaasti uusiutuvat resurssit. Vasta myös luin miten Kiinassa Intiassa huonoon hengitysilmaan on kuollut ihmisiä. Haikeaksi jättää. Puhdas hengityskelpoinen ilma on yhtä tärkeä resurssi kuin ruoka ja vesi.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Hmmm, et sitten lukenut linkkiäni ;D

Toimituksen poiminnat