DanielMalinen Ollaan realisteja

Ihmisoikeudet estävät vapaan markkinatlouden

  • Based by: UN human rights
    Based by: UN human rights
Niin kauan kuin on sitoutunut noudattamaan yhtä tai useampaa ihmisoikeussopimusta, ei voida luoda järjestelmää jossa markkinatalous voisi rellestää täysin vapaasti. Se törmää ja rajoittuu aina kohtiin joissa ihmisoikeussopimukset tulevat sitä vastaan. Tulikin on hyvä renki mutta huono isäntä. Sama pätee markkinatalouteen. Samalla myös etiikka ja inhimillisyys lyövät puita vapaan markkinatalouden rattaisiin vaikuttaen sen toimintaa. En kuitenkaan näe että vapaa markkinatalous olisi ihmisoikeuksista tai edes inhimillisyydestä luopumisen arvoista. Minulle ihmisoikeudet ovat yleismaailmallinen perustuslaki ja jos siihen on sitouduttu niin sitä myös noudatetaan vastuineen. Ja vastuut seuraavat ja syntyvät ihmisille annetuista oikeuksista. Suurin vastuu on kuitenkin taata että ihmisoikeudet toteutuvat kaikilla elämisen osa-alueilla tasavertaisesti kaikkia kohtaan. On siis lopulta hyvä että ihmisoikeuksien kaltaiset yhteiset pelisäännöt kuitenkin estävät täysin mielivaltaisen epäinhimillesen rellestyksen. Markkinatlouskin vaatii sääntöjä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sainpahan nyt tämänkin mieleni päältä pois ja ajatuksistani pyörimästä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihmisoikeussopimukset rajoittavat toki merkittävästi yritysten vapautta harjoittaa liiketoimintaansa, minkä ohella ainakin täällä sosialidemokratisoidussa Suomessa "tosiasiallisen valtiosäännön" vaikuttajat pystyvät asettamaan liiketoiminnoille selkeitä reunaehtoja. Ammattiyhdistysliikkeet edustaessaan työntekijöitä voivat lain mukaisesti vaikuttaa tuotannosta koituvan lisäarvon jakaumaan ja esimerkiksi luonnonsuojelujärjestöt pystyvät vaikuttamaan tuotantolaitosten ympäristökuormituksiin omien poliittisten sidosryhmiensä välityksellä.

Käytännössä täysin vapaata markkinataloutta (Laissez-faire) ei virallisesti ja puhtaana valtion suosimana esiinny yhdessäkään valtioksi järjestyneessä yhteiskunnassa, mutta etenkin kehittyvissä maissa sen kaltaista resurssien ryöstöä ilmenee edelleen...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vapaa markkinatalous on utopiaa. Tai jos sitä halutaan tosissaan tavoitella, niin seuraus on epäinhimillinen ja brutaali. Parasta olisi edelleen löytää kultainen keskitie ja oikea tasapaino vallitsevan olotilan kanssa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Suomessa kuten muissakin Pohjoismaissa täyttyy käytännöllinen ideaalitilanne jo nyt - yksityinen markkinatalous saa täällä toimintaedellytyksiä vastineeksi omien yhteiskuntavastuidensa täyttämisestä.

Koko maapallon mittakaavassa Suomi on tosin pieni pläntti ...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #4

Siltä se on ainakin vaikuttanut. Silti olisi elettävä ja sopeuduttava aina ajan vallitsevaan tilanteeseen sillä maailma on jatkuvassa muutoksessa. Suomessa kyllä kehityssuunta on ollut se että markkinatalous saa enemmän alaa ja valtaa. Mallia otetaan varsinkin anglosaksisista maista, joissa "asiantuntijoiden" mukaan asiat ovat paremmin kuin Suomessa. Suomea pidetään liikaa sosialismiin ja kommunismiin päin kallellaan olevana. Silti aina löytyy aina jotain huomautettavaa ja parannettavaa. Ei siis kannata tyydyttäytyä siihen että Suomessa kaikki on hyvin ja sulkea silmiään. Se on loputon projekti, kultaisella keskitiellä pysyminen vaatii edelleen töitä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ideaaliseen täysin vapaaseen markkinatalouteen kannattaa silti pyrkiä. Onhan meillä vieressä Venäjän Federaatio lähes täydellinen esimerkki yritystoiminnalle. Ei siellä lait ja ay-liike liikaa haittaa yritystoimintaa kuten meillä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Elikö yleissitovista ihmisoikeuksistako pitäisi luopua, mikä ei ainakaan minusta ole järkevää? Markkinatalouden paikka on ihmisen palkkarenkinä, ei toisin päin.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Systeemiajattelijana näen, että kaikki yhteiskunnan muodot, joissa ihmisiä kunnioitetaan ja heidän on turvallista elää, ovat hyviä järjestelmiä.
Näin yksinkertaista se olisi Suomenkin menestyä.

Laitoin perjantaina viestin keskustellakseni Suomen jokaisen kansanedustajan kanssa, mutta he eivät halua, kukaan ei vastannut. Ketä minä vaaleissa siten äänestäisin näinä vaikeina aikoina?

En ketään, koska kukaan heistä ei halua samaa kuin minä. He haluavat ylläpitää tätä katastrofaalista järjestelmää.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Tässä joitakin ihmisoikeuksia, jotka tukevat markkinataloutta:

4. artikla. Ketään ei saa pitää orjana tai orjuutettuna, kaikki orjuuden ja orjakaupan muodot on kiellettävä.

17. artikla. 1. Jokaisella on oikeus omistaa omaisuutta yksin tai yhdessä toisten kanssa. 2. Keltään älköön mielivaltaisesti riistettäkö hänen omaisuuttaan.

Toimituksen poiminnat