DanielMalinen Ollaan realisteja

Alle 45 -vuotiaan yksinasuvan eläminen Suomessa maksaa tälle noin 580 euroa

Ilman asumista ja matkakuluja. Tähän summaan päädyttiin vuonna 2018. Kuluttajatutkimuskeskus selvitti elämosen viite budjetin. Kyse on minimostä. Samanikäisen asumiskuluiksi laskettiin 517 euroa. Ruuan hinta laski toissavuonna, varsinkin S -ryhmän halpuutuskamppanja joka Yken uutisen mukaan laski elämisen kuluja suomessa. Ken tietää. Kaksilapsisen ydinperheen kuluiksi laskettiin 1409 euroa, teini-ikäisten lasten kanssa päästään jo lähelle 2000 kuussa. Vuokraa heillä menee tavallosestai 856 euroa. Kerroin sen näin vertailuksi. Kenellä on oikeus ihmisarvooseen elämään suomessa?

Kyseiseen uutiseen linkistä, se oli mennyt aikanaan minultakin ohi: https://yle.fi/uutiset/3-10507861

Sitten on yllättävät menot jotka voivat kaataa talouden, liukastut ja saat murtuman, sairastut infulenssaan, puhelin hajoaa, pesukone lakkaa toimista jne jotka yllättäessään syöksevät kotitaloudet helposti kriisiin ja velkakierteeseen. Niistä ei tuossa uutisessa kuitenkaan puhuttu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tuohan oli yleisesti ottaen ihan järkevän kuuloinen budjetti. Jossa toki oli huomioitu keskimääräisinä terveydenhuolto, kodinkoneet jne. Toimeentulotuki sinänsä kattaa nuo, vaikka summa jää hiukan alemmaksi, sillä monet noista menoista maksetaan toimeentulotuesta ylimääräisenä.

Tuon viitebudjetin mukaisen kulutuksen valtio voisi hyvin taata suomalaisille. Vastineeksi tulisi sitten tehdä työtä esimerkiksi 10€/h. Laitoshoidossa olevien ei tarvitse!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Saako tämän työn jota pitäisi tehdä valita itse vai määrättäisiinkö se? Eli onko tukea saavalla yksilöllä valinnanvapautta? Ja mitä se työ sitten olisi? Ja onko niitä töitä kaikille?

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Hmm, valtio voisi määrätä 5h tuntia jollekin työttömälle jossain siivouspalvelutoiminnassa. Sitten se siivooja menee jollekin apua tarvitsevalle perheelle töihin vastineeksi perustulosta ^_^

Tietty jos verotus ja asumismenot olisivat kohdillaan, voisi kyseinen perhe maksaa työntekijälle suoraan siivouspalvelusta, jolloin valtio jäisi pois välistä ja työntekijälle jäisi jokin muukin ajatus kuin orjatyö.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #3

Ehdottamasi kalraisia siivouspalveluja maksusta tarjoavia pienyrittäjiä markkinoilla on jo, vaikka Suomessa nämä markki at ovat pienet jakituuttamista. Tuollainen vastikkeellinen siivouspalvelu veisi leivän näiden pienyrittäjien suusta. Lisäksi varsinkin Suomessa ihmiset ovat hyvintarkkoja siitä ketä asuntoon päästetään, aika harva edes haluaa että joku tuntematon perähikilästä tulee siivoamaan ja penkomaan paikkoja. Näitä asioita miettiessä tulee myös ottaa huomioon ihmisoikeudet, joihin Suomi on sitoutunut ainakin kahteen toistaan muistuttavaan versioon. Tämä tulee ottaa huomioon siksi että jokaiselle kuitenkin kuuluu ihmisarvoinen ja vapaa elämä ja jotta näitä sopimuksia ei rikottaisi ja poljettaisia -- ainakaan räikeästi. Ja vaikka oikeuksista seuraa vastuu, ei vastuukaan tule kumota yhdessä sovittuja oikeuksia.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Mikään ei estä vaatimasta sosiaaliturvan vastineeksi työtä. Pakkotyömääritelmä koskee työtä josta ei voi lähteä. Sosiaaliturvaa vastaan tehtävästä työstä voi aina lähteä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #5

Voihan sitä vaatia, tulee kuitenkin muistaa ettei työllistyminen ole itsestään kiinni rllet sitten ryhdy pienyrittäjäksi eikä toimeentulo ole siltikään taattu. Työllistymisen vaaditaan vähintään kaksi osapuolta. Se joka tarjoaa töitä ja se joka ottaa työt vastaan tehdäkseen. Jos kukaan ei tarjoa työtä on on sitä myös silloin vaikeaa tehdä. Tokihan voidaan vaikka säätää laki joka kieltää maatiloja käyttämästä traktoreita ja laittaa työttömät tekemään traktorien työt, mutta siinäkin tulee ottaa huomioon laki ja yleismaalliset sopimukset. Mutta kuten olen kirjoittanut, minulle on aivan sama maksaako "palkkani" yritys vai yhteiskunta kunhan inhimilliseen elämiseen riittävän toimeentulon saa jostakin. Näin velvoitetaan yhteiskuntia esimerkiksi YK yleismaallisessa ihmisoikeuksien julistuksessa. Myös siinäkin tapauksessa kun töitä ei ole.

Toimituksen poiminnat