DanielMalinen Ollaan realisteja

Lapsilisä on ollut Suomen pidempiaikaisin perustulokokeilu

Lapsilisää on jo vuosia jaettu lapsiluvun mukaan vastikkeetta aivan jokaiselle Suomen kansalaiselle jolla on yksi tai useampi lapsi.

Wikipediassa kerrotaan, että Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n aloitteesta lapsilisä otettiin 1948 Suomen lainsäädäntöön pohjoismaisen mallin mukaisesti. Kyseessä on siis Suomen vanhin perustulon muoto joka on ollut tällä maapläntillä käytössä, eikä voida kiistää etteikö tämä perustulokokeilu eli lapsilisä ole epäonnistunut.

Tähän asti se on ollut edullisin keino tasoittaa erituloisten perheiden lapsista aiheutuvia kustannuksia siitä huolimatta että toisissa perheissä se ei riitä lapsen elättämiseen ja toisissa perheissä se sijoitetaan tai laitetaan säästöön lasten tulevia opintoja varten.

Lapsilisästä voitaisiin helposti lähteä laajentamaan perustulon ideaa koskemaan koko kansaa ja yksilön elinkaarta. Tuki voisi kasvaa lapsen mukana täyten mittaansa kunnes 16 vuotiaana sen voisi saada viimein kokonaan itselleen itsenäistä opiskelua varten. Samalla voidaan vähentää lapsi- ja nuorisoköyhyyttä.

Aiemmat kirjoitukseni perustulosta:
4.2. http://danielmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269050-huonosti-suunnitelt...
9.2. http://danielmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269319-siita-perustulokoke...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Täytynee vilkaista illalaö kun olen lukevammalla tuleella. Kiitoksia nyt etukäteen. Lisää sitten kun olen ne lukaissut.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Älä nyt viitsi sekoittaa yhtään mitään. Keskitytään vaan siihen, että perustulokokeilu on tullut päätökseen ja että maaliskuussa saamme 1. vuoden tuloksia luettavaksi.

On tässä tullut jo, että asuntotulo, eläketulo, opiskelutulo, yms. liian paljon, että on ihan turhaa lisätä vielä tuollaisilla otsikoilla.

Toimituksen poiminnat