DanielMalinen Ollaan realisteja

Uskonvapauden edistäminen Suomessa

Ranskan hovioikeus on määrännyt Publierin pikkukaupingin poistamaan kaupungin puistosta sakkorangaistuksen uhalla pyhää neitsyt Mariaa esittävän patsaan, sillä se rikkoo Ranskan lakia. Ranska on sitoutunut edistämään uskonnollista neutraliteettia ja Ranska onkin yksi Euroopan sekulaareimmista maista, eli tavoitteissaan se on onnistunut hyvin toisin kuin mikään muu Euroopan maa kuten Suomi.

Voitaisiin miettiä ja aloittaa keskusstelu, pitäisikö myös Suomessa säätää laki uskonnollisten tunnusten, teosten ja patsaiden kieltämiseksi julkisillapaikoilla kuten puistoissa ja sisätiloissa. Voitaisiin ehkä masinoida ja vatuloida kansalaisaloite lalialoitteen alkuunpanemiseksi, kunhan sellainen jostain saadaan värkättyä. Sellaisella laislla Suomi pystyisi edistämään uskonvapaudelle ja sekuralisoitumiselle asetettuja tavoitteita kuten edistämään eri jskontojen ja uskonnottimien välistä tasavertaisuutta sekä edistämään uskonvapautta. onhan Suomella sentään tavoilteltavaa kuroessaan kinni Ranskan etumatkaa, siinä on motivaattori kerrakseen.

 

www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004893453.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Toivon, että Suomessa ei koskaan kielletä ketään pitämästä huivia päässään tai ristiä kaulassaan. Ranskan tekopyhät uskonnon"vapaus"lait on todellisuudessa tarkoitettu suojaamaan juuri sitä kristillistä "identiteettiä", jonka 1700-luvun valistusfilosofit kyseenalaistivat.

Fillon, Valls ja Le Pen ovat kaikki tämän "identiteetin" palvojia ja tosiallisia laïcitén vastustajia. Jossakin joku jo suunnittelee aamuhartauksia valtion kouluihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nyt kolmen kuukauden kuluttua näyttää hiukan paremmalta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Voitaisiin miettiä ja aloittaa keskusstelu, pitäisikö myös Suomessa säätää laki uskonnollisten tunnusten, teosten ja patsaiden kieltämiseksi julkisillapaikoilla kuten puistoissa ja sisätiloissa."

Saahan sitä miettiä, mutta on aika nurinkurista perustella uskonnollisten tunnusten kieltämistä uskonvapaudella. Itse uskonnottomana en rajaisi kenenkään vapauksia tämän uskonnon harjoittamiseen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

On täysin järjenvastaista julistaa, että on uskonvapaus ja sitten kielletään uskonnolliset symbolit. Jokaisella pitäisi olla oikeus harjoittaa uskoaan tai olla harjoittamatta kenenkään asiaan puutumatta. En usko,että monia ateisteja edes haittaa hähdä ristejä, puolikuita tai pyhimyspatsaita. Tällainen kuvien ja symbolien kielto kuuluu enemmän totalitaarisiin valtioihin kuin länsimäisiin vapaisiin yhteiskuntiin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kuvat, tunnukset ja patsaat ym. eivät hidasta sekularisoitumista yhtään. Siinähän on kyse järjen ja valistuneisuuden etenemisestä. Järkiperäisesti eettinen ihminen ei kiusaannu jostakin patsaasta tai uskonnollisista symboleista julkisella paikalla.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Moniko ateisti on tuollaista kampanjaa ehdottanut? Kristittyjen puheissa on ties mitä olkiukkoja. Eli väitteitä joita vastapuoli ei ole esittänyt laitetaan heidän suuhunsa (mallia poistetaan risti lipusta jne.)

Kun tälläisiä antagonismeja rakennellaan niin onko ihme jos kohdellaan nuivasti? (Itse olen antisekulaari. Minusta on hyvä että kristillisyys näkyy politiikassa. Kun vakaumuksista saa sanoa niin sitten saa kristittyjä myös haukkua julkisesti ja tuoda täten tämänkin asian julkiseen tilaan eikä mihihkään kotisensuuriin tunkea. Eivät kristityt ole tälläistä rauhaa ansainneetkaa. Alati kiusaamassa ja tunkemassa toisten privaattiinkin.)

PS. Mitä sinulle on tehty viiden viimeisen vuoden aikana? Kun se on tärkeää omasta mielestäsi. Pakko olla jotain kovaa tapanhtunut. Muutenhan oikeutta sanoa asioita ei ole. Kuten omien sanojesi mukaan toimien oli asia, minulle kävit ehtoja oikein antelemaan. Ne on sitten täytettävä itse.

Toimituksen poiminnat