DanielMalinen Ollaan realisteja

Mitä on nationalismi?

Viralliseti ahvenanmaalaiset ovat autonomian saavuttaneita nationalisteja ja saamelaiset erioikeuksia saaneita separatisteja. Suomi itsekkin on aikansa nationalismin tuote (kuten kuten koulun historian tunneilla hereillä olleet tietävät) ja noin 100 vuotta sitten se huipentui sortokausien venäläistämisyritysten jälkeen suurruhtinaskunnan itsenäistymiseen. En näe että nationalismi olisi mitenkään paha aate, sillä kyllähän ihmisillä on vapaus kuitenkin muodostaa identiteetti myös yhteisölleen ja puolustaa sitä silloin kun siitä ei ole muille haittaa. Wikipedia sanakirja sanoo nationalismista seuraavaa: 

"Nationalismi eli kansallisuusaate on aate, joka korostaa kansakuntien merkitystä kulttuurissa tai politiikassa. Johonkin kansaan kuuluvat ihmiset ilmentävät nationalistista ajattelutapaa, mikäli he välittävät kansallisesta identiteetistään tai pyrkivät saavuttamaan (tai säilyttämään) itsemääräämisoikeuden."

ja

"Kansallisromantiikka tarkoittaa tyyliä, joka suosi kansallisia aiheita tai kansallisuusaatteen värittämää romantiikkaa. Kansakunnan omaksi katsottu perintö ja erityislaatu olivat arvostuksen, jäljittelyn ja ihannoinnin kohteita. Kansallisromantiikka ilmeni muun muassa historiankirjoituksessa sekä taidesuuntauksissa, joka esiintyi useissa Euroopan maissa pitkin 1800-lukua ja erityisesti vuosien 1890 ja 1910 välillä. Paikallisista eroista huolimatta näitä taidesuuntauksia yhdisti pyrkimys hakeutua isänmaan luonnon ja maisemien pariin ja perehtyä sen kansanelämään. Myös kansanrunoudesta, mytologiasta ja menneisyydestä poimittuja aiheita sovellettiin taideteoksissa.  Kansallisromantiikan aatteellisena lähteenä oli 1800-luvun nationalismi."

Nationalismia ei kuitenkaan tule sekoittaa kansallissosialismiin joka on itsenäisoä valtioita synnyttänyttä nationalismia huonompimaineisempi, vaikka nykyään moni vaikuttaa sekoittavan nämä kaksi asiaa hyvin helposti toisiinsa. Suurin piirtein nationalismin vastustaminen olisi sitä että sakon uhalla polkee suomenlipun kura lätäkköön, polttaa sen ja vaatii Suomena ajettavan alas ja vallan siirtämistä kansalta kokonaan vaikka nyt Brysseliin (suomenlipun häpäisystä siis saa sakot tai voi jopa saada vankeutta). Ilman nationalismia ei Suomella olisi koskaan ollut suomen kieltä, itsenäisyyttä, Lönruttin Kalevalaa, Sibeliusta tai Galen-Kallelaa. Onnea siis ensivuonna 100-vuotta täyttävälle Suomelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Marko Parkkola

Nationalismin voi käsittää myös käänteisesti ajateltuna eli mitä on antinationalismi. Antinationalismi on puuttumista muiden itsemääräämisoikeuteen. Euroopan Unioni on antinationalismia, koska se puuttuu jäsen-/osavaltioidensa asioihin. Neuvostoliitto oli antinationalismia, koska se levittäytyi väkisin naapurimaihinsa. Natsi-Saksa oli antinationalismia samoiten.

Mutta mitä tekee nationalisti. Ajattelee, että onpa mukava kun olette sillä puolen rajaa. Saatan tulla joku päivä kahville, mikäli sallitaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Älyttömän hyvä kiteytys tuo viimeinen lause Marko!

Nationalistit eivät halua sotaa eikä vallata alueita muista maista.

Marko Parkkola

Niin, eihän toisten alueiden valtaaminen olisi suvereenien kansakuntien arvostamista.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #3

Tuo on Parkkolalta hyvin kiteytetty. Toki nationalismilla on myös ongelmamsa kuten esimerkiksi jos Ahvenanmaa päättää julistautua itsenäiseksi joutuu Suomi pohtimaan mm ovatko ahvenanmaalaiset tunkeutuneet Suomen alueelle itsenäistyessään vaiko b) ryöstävätkö ahvenanmaaliset Suomelta alueen itsenäistyessään vaiko c) irtautuuko Ahvenan maa suomen alueesta. Lisäksi joudutaan miettimään onko a) ahvnanmaalaisilla oikeus Suomelle kuuluvaan Ahvenan maan alueeseen vaiko b) kuuluuko Ahvenan maan alue Suomelle vaiko c) onko Sumen alue jakamaton kuten perustuslaissa lukee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä on nationalismi?"

Huhtasaari tuo kuvasi hyvin juuri päättyneessä A-studiossa jossa juontaja ja toiset keskustelijat toimivat lähinnä hänen vastaväittelijöinään.

Toimituksen poiminnat