Ylivieskan kirko paloi, mitä tulevaisuudessa?

Ylivieskan kirkon tuhopoltto pääsiäisviikon lanka lauantaina ja sai aikaan varsinaisen spekuloinnin vyöryn sosiaalisessa mediassa. Surullista oli että arkkipiispa Kari Makinen joutui henkisen kivityksen kohteeksi koska esiintyi televisiossa paloiltana. Ylivieskassa kuitenkin suunnataan nyt tulevaisuuteen ja on ehdotettu uuden kirkon rakentamista talkoovoimin palaneen tilalle. Myös Maaseudun Tulevaisuudessa ehdittiin aiheesta uutisoida ja uutta kirkkoa ehdotettiin hirrestä.

"MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ehdottaa maanantaina Twitterissä, että Ylivieskan palaneen kirkon tilalle rakennettaisiin hirsikirkko." ~MT 28.3.2016

Yle myös seurasi pomiisien tiedotus tilaisuutta suorana yle areenassa (ei ole enään nähtävissä), jossa kerrottiin palon sytyttäjän olleen kantasuomalainen noin kolmekymppinen pohjalaismies, joten toivon että turhalta spekulaatioiltavältytään ja ettei ketään kivitettäisi henkisesti syyllistämällä.

Seurasin itse Ylen uutisointia paloillasta lähtien ensimmäisessä Puheenvuorossani Ylivieskan kirkko palaa!

http://danielmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214339-ylivieskan-kirko-palaa

Monia tämä todella kohahdutti ja otti varsinkin Ylivieskalaisia sydämmestä. Itse seurasin asiaa kiinnostuneena, sillä näin palossa hävisi kappale suomalaista historiaa ja arkkitehtuuria.

Mutta mitä sitten tulevaisuudessa? Ehdottaisin itse että palaneen kirkon tilalle rakdnnettaisiin monikäyttöinen "Community center" tai "Social house" kuten myös alkuseurakuntien tiloja voisi luonnehtia. Kirkollinen toiminta ja seremoniat voitaisiin järjestää tämän kyl Keskuksen tiloissaesimekiksi suuressa salissa ja samaa tilaa voitaisiin käyttää muuhun toimintaan silloin kun se ei ole kirkon kokoaikaisessa käytössä. Näin tilat saataisiin myös hyödynnettyä tehokkaammin. Ehdotan myös että uuden alttaritaulun sijaan voisi päätyseinällä olla suuri ikkuna josta on näkymä ylivieskan kauniiseen luontoon ja sen vaihtuviin vuodenaikoihin.

Esimerkiksi Briteissä on toteutettu vastaavanlainen Community centre Crookhamin kylässä

http://www.churchcrookham.org.uk/community-centre

http://www.brightspacearchitects.com/project/church-crookham-community-c…

 

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/hirsikirkko-ylivieskan-palaneen-kirkon-raunioille-ehdottaa-tiirola-1.141874

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/hirsikirkko-valmistuisi-ylivieskaan-vakuutuskorvauksella-uskoo-hirsivalmistaja-1.141884

http://yle.fi/uutiset/ylivieskalaiset_rakentavat_uuden_kirkon__talkootyo…

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016032721330321_uu.shtml

http://yle.fi/uutiset/kirkko_oli_ylivieskan_maamerkki__kirkkovaltuusto_s…

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016032921338496_uu.shtml

Kuva:

Wikimedia commons, cc-lisenssi

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Ylivieska_sh_2015.JPG

DanielMalinen
Jyväskylä

Merkonomi opintojen jälkeen nuorisotyötön mutta tähtäimessä Yrttäjyys.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu