DanielMalinen Ollaan realisteja

Ylivieskan kirko paloi, mitä tulevaisuudessa?

  • Ylivieskan komia kirkko ennen paloa
    Ylivieskan komia kirkko ennen paloa

Ylivieskan kirkon tuhopoltto pääsiäisviikon lanka lauantaina ja sai aikaan varsinaisen spekuloinnin vyöryn sosiaalisessa mediassa. Surullista oli että arkkipiispa Kari Makinen joutui henkisen kivityksen kohteeksi koska esiintyi televisiossa paloiltana. Ylivieskassa kuitenkin suunnataan nyt tulevaisuuteen ja on ehdotettu uuden kirkon rakentamista talkoovoimin palaneen tilalle. Myös Maaseudun Tulevaisuudessa ehdittiin aiheesta uutisoida ja uutta kirkkoa ehdotettiin hirrestä.

"MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ehdottaa maanantaina Twitterissä, että Ylivieskan palaneen kirkon tilalle rakennettaisiin hirsikirkko." ~MT 28.3.2016

Yle myös seurasi pomiisien tiedotus tilaisuutta suorana yle areenassa (ei ole enään nähtävissä), jossa kerrottiin palon sytyttäjän olleen kantasuomalainen noin kolmekymppinen pohjalaismies, joten toivon että turhalta spekulaatioiltavältytään ja ettei ketään kivitettäisi henkisesti syyllistämällä.

Seurasin itse Ylen uutisointia paloillasta lähtien ensimmäisessä Puheenvuorossani Ylivieskan kirkko palaa!

http://danielmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214339-ylivieskan-kirko-palaa

Monia tämä todella kohahdutti ja otti varsinkin Ylivieskalaisia sydämmestä. Itse seurasin asiaa kiinnostuneena, sillä näin palossa hävisi kappale suomalaista historiaa ja arkkitehtuuria.

Mutta mitä sitten tulevaisuudessa? Ehdottaisin itse että palaneen kirkon tilalle rakdnnettaisiin monikäyttöinen "Community center" tai "Social house" kuten myös alkuseurakuntien tiloja voisi luonnehtia. Kirkollinen toiminta ja seremoniat voitaisiin järjestää tämän kyl Keskuksen tiloissaesimekiksi suuressa salissa ja samaa tilaa voitaisiin käyttää muuhun toimintaan silloin kun se ei ole kirkon kokoaikaisessa käytössä. Näin tilat saataisiin myös hyödynnettyä tehokkaammin. Ehdotan myös että uuden alttaritaulun sijaan voisi päätyseinällä olla suuri ikkuna josta on näkymä ylivieskan kauniiseen luontoon ja sen vaihtuviin vuodenaikoihin.

Esimerkiksi Briteissä on toteutettu vastaavanlainen Community centre Crookhamin kylässä

http://www.churchcrookham.org.uk/community-centre

http://www.brightspacearchitects.com/project/church-crookham-community-c...

 

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/hirsikirkko-ylivieskan-palaneen-kirkon-raunioille-ehdottaa-tiirola-1.141874

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/hirsikirkko-valmistuisi-ylivieskaan-vakuutuskorvauksella-uskoo-hirsivalmistaja-1.141884

http://yle.fi/uutiset/ylivieskalaiset_rakentavat_uuden_kirkon__talkootyo...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016032721330321_uu.shtml

http://yle.fi/uutiset/kirkko_oli_ylivieskan_maamerkki__kirkkovaltuusto_s...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016032921338496_uu.shtml

Kuva:

Wikimedia commons, cc-lisenssi

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Ylivieska_sh_2015.JPG

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ehdotan Ylivieskaan nettikirkkoa.

Pekka Iiskonmaki

Kirkkorakennuksen polttaminen on todella törkeä teko. En kannata missään tapauksessa, vaikka en juuri kirkoissa käy.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mitäkö jatkossa tapahtuu?

Somessa käydyn keskustelun ohessa joku linkitti kommenttiinsa Wikipedian artikkelin Suomen kirkkopaloista kautta aikain ja ainakin sen perusteella voi ounastella kirkkojen tuhopolttamisen jatkuvan - 2000-luvulla kirkkoihin on kohdistunut jo 15 tuhopolttoa tai sen yritystä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_kirk...

Ennen vanhaan kirkot olivat todellisia surmanloukkuja, kun täyteen ahdetuissa pimeissä saleissa syntyi pakokauhu ja ihmiset ryhtäsivät paniikissa (humalapäissään) pakoon muka palavasta kirkosta :

http://yle.fi/uutiset/kirkko_pallaa_alttari_puttoo...

Nykyään tuollainen ei onneksi ole mahdollista parantuneiden turvajärjestelyjen ja kirkossakävijöiden vähyyden vuoksi ...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ihanko vakavissanne tänä maailmanaikana joku suunnittelee uutta yksikulttuurirakennusta vaikkakin monitoimitilana?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mikä estäisi sen käyttämistä monikulttuuri tilana?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mutta kyllä kai nimenkin pitää monikulttuurisuustapauksessa selvästi viitata siihen, muuten uusrakennusta voitaisiin luulla yksikulttuurisen tilan uudelleenrakentamiseksi, mikä saattaisi suututtaa jopa tuhopolttorikoksenuusiutumisen tielle vaikka natsihenkiset uuspakanat tai jonkin maailmanrauhanuskonnon äärihurskaimmat pojat. Seurakunnalla ainakaan ei ole varaa ottaa riskiä uudesta vahingosta ja nykyaikaisen rakennuksen tuhoutuminen olisi taloudellisesti hyvin raskas taakka maallisellekin yhteiskunnalle maksaa. Paras nimetä rakennus hieman leikkisästi sanoen vaikka 'St. Breivikin uskonnottomuuskeskus' englanniksi latinalaisin kirjaimin ja muinaisnorjaksi riimukirjaimin ja arabiaksi vaikka oikeauskoisuushuone jonkin profeetan tms. nimineen (ilman kuvaa). Suomenkielisen nimen voi tarpeettomana jättää pois koska maksamme viulut, vieraskoreus kannattaa ;)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #9

Voihan sitä seinään ja tieviittAn laittaa nimeksi "Ylivieska Community canter" ja alle suomeksi "Ylivieskan kyläkeskus". Näin nimessä ei kirkkoa näkyisi, silti se kuitenkin olla esillä lainmukaisesti esim virallisissa papereissa. Loppujen lopuksi Ylivieskan seurakunta eli ylivieskalaiset sen nimen itse päättävät.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vaikka monikulttuurisuus onkin nykypäivän muotisana, ei sitäkään kannattaisi joka paikkaan ja tarkoitukseen tunkea. Kun tarkemmin ajatellaan, niin onhan uimahallikin melkoisen yksikulttuurinen rakennus...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ehdotan kylä keskusta sillä että se on monikäyttöisempi kuin pelkkäkirkko ja Ylivieskan uusi kirkko voisi toimia helposti sen tiloissa. Tälläiselle Community centre'lle löytyisi myös tulevaisuudessa helpommin uutta käyttöä jos tulee tilanne ettei kirkkoa enään tarvita.

Aiheesta englanniksi Wikipedisassa:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Community_centre
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Social_center
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Village_hall

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Maisema-alttaritaulu-idea ei ole ollenkaan huono, uskoisin niitä paikoin olevankin, ehkäpä tunturikappeleissa? Valoisuuden ja vuodenaikojen vaihtelu luo omat ongelmansa kyllä asiaan. Mutta uskoisin pohojalaasten etsivän kaipuuseensa jotain sellaista, joka on tunnistettavasti samanhenkinen kuin vanha puukirkko.
Surullista!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...sytyttäjän olleen kantasuomalainen noin kolmekymppinen pohjalaismies, joten toivon että turhalta spekulaatioilta vältytään ja ettei ketään kivitettäisi henkisesti syyllistämällä."

Höpöhöpö, tavallista kommentoijatallaajaa ei mitkään syyttömyysolettamat yms. sido, se on vain viranomaisia juridisesti ja mediavastuullisia vapaaehtoisesti rajoittava lainkohta. Sivistynyt spekulointi motiivista jatkuu kyllä, koska poliisi ei vaikuta ihan varmalta siitä, miksi se tyyppi poltti kirkon. Itse kirjoitin terrorismiepäilyistäni syyllistämättä tai kivittämättä yhtään ketään 28.3.2016 00:04
- ks. linkin takaa kohta 2, "Suomen Pohjanmaalla paloi taas kirkko. Sielläkö se Lallikin teki jotain jäätävää terroria joskus. Kirkonpoltto Norjan malliin on terrorism..." http://anttijuhanikasvio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kivittämisellä tarkoitin arkkipiispa Mäkisen sosiaalisessamediassa saamaa huomiota eli syyttämistä "tuhopolttoon yllyttämisestä" tv-eesiintymisessään antamallaan kommentilla kirkon liberaalista linjasta. Epäilty syylinen kirkon tuhopolttoon on se kiinnisaatu mies sensijaan että arkkipiispa olisi puuheillasn syyllinen kirkon polttoon. Jos puheet ovat toimineet kimmokkeena on vastuu tässätapauksessa kuulijalla.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Mäkisen sosiaalisessamediassa saamaa huomiota eli syyttämistä "tuhopolttoon yllyttämisestä"

Ohhoh! Onko herjaussyytöksestä epäiltyä saatu puhutelluksi? Kai hänet on jäljitetty? Mielestäni selkeä perätön rikossyytös julkisesti esitettynä on yleisen lainkuuliaisuusnäkökulman kannalta niin törkeä teko, että siitä pitää tehdä rikosilmoitus tai ainakin tutkintapyyntö, vaikkei arkkipiispa siihen ehkä laupeudenhenkilönä itse olisikaan innokas. Jos Daniel sait vaikka printscreenilla tai kännyttkkään siepattua ja tallennettua tuon tässä raportoimasi rikosineiston, oletko hyvä ja toimitat dokumentin poliisiviranomaisille. Pannaan rikollinen huhunlevittäjä ja kunnianloukkaaja tiukille. Armotta, olipa sitten vähän löyhäpäinenkin, sen verran kovan jutun nyt sait satimeen periaatteelisessa mielessä. - Kerro sitten meille kuulumisia, mitä saasta selittelee, ja mitä poliisi ehkä on valmis kertomaan tutkinnan missäkin vaiheessa. Älä anna periksi!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #19

Pahoittelen, laitoin lainausmerkkien sisään sen takia että minulla on sana hukassa. Ehkä "provosoi" olisi ollut parempi termi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Herra poltti huoneensa", todettiin sanomalehden etusivulla aikoinaan salaman sytytettyä täydelliseen kirkon tuhoutumiseen johtaneen tulipalon.

Luonnollisesti kyseessä oli uskovaisen toimittajan vakaumus Jumalan kaikkivoipaisuudesta ja Herran teiden tutkimattomuuden ylistys. Kyseinen toimittaja sai kuitenkin lopputilin vakaumuksensa uhrina.

Timo Tuovinen

kyl se nytkin näyttää että Herra poltti tai poltatti

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Näitä salaman polttamia kirkkoja vaikuttaa Suomessa olevan paljon.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Poliisin mukaan päihteillä tai radikaalistumisella ei ole osuutta teolle vaan miehen henkilökohtaiset ongelmat. Aina 90-lamasta lähtien, Suomessa on laiminlyöty säästöihin vedoten mielenterveystyö. Moni meistä varmaan muistaa kuinka v.2008 18-vuotias nuorimies puukotti 14-vuotiaan "koripallotytön" henkiltä ja syyksi järjettämällä teolle hän kertoi pitkään jatkuneen ahdistuksen ja halun päästä hoitoon. Ellei mielenterveystyötä saada hoidettua kuntoon, vastaavanlaisia tapauksia saattaa tulla lisää. Arkkipiispa Mäkinen, hieno mies, joutui kohtuuttoman "kivityksen" kohteeksi täysin omaa syyttään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hyviä huomioita ja pointteja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Syyttään tai ansiostaan, kummin sen näkee. Oliko arkkipiispan tarkoitus nähdäksesi siis aloittaa kirkoissa laajamittainen mielenterveystyöohjelma ilman turvapaikkaoikeutta jääville? Sellaisen rahoittaminen ei vain hengellisesti vaan myös lääketieteellisesti kompetentilla väellä ja tarpeistolla tulisi kuitenkin huiman paljon varoja nieleväksi. Kolehtihaavi jouduttaisiin ehkä siinä tapauksessa viemään aateveljesjärjestöjen moskeijoihin ja minareetteihinkin, koskapa kirkollisverokertymä valitettavasti näyttää romahtavan sitä mukaa kuin Mäkisen jättipotti-idea näyttää saavan lisäkannatusta kansalaistottelemattomuus- ja talonvaltauspiireista sekä Rajat auki -aktivisteilta.

- Millaisina näette muuten tätä nykyä kirkkokuntajohtajien työmarkkinatilanteen? Jokohan Mäkinen on lähelläkin eläkeikää? Onko ns. kultaisen kädenpuristuksen perinne yleinen ev.lut-piireissä? Voitaisiinko sitä noin vaan hyväksyä rahoituspohjan rapistuessa muutenkin aatepohjan eriytyessä pian eheyttämättömään skenaarioon... Noh, ainahan hakemuksen voi lähettää poliittiselle tms. järjestösektorille.

Psst. Vielä tuosta kirkollisesta mielenterveystyöohjelmasta mahdollisena osana Mäkisen kaavailuja. Entäpä jos kristillisen kirkon yksittäiset palvelijat eivät voisi vastustaa kiusausta perinteensä mukaisesti suojiinsa ottamiensa vierasuskoisten hienovaraiseen johdatteluun seurakuntiensa yhteyteen. Tästä seuraisi mitä todennäköisimmin kantokyvyllemme kohtuuttoman suuri kostotoimien riski kaikille osapuolille, niin uskonluopioille kuin vääräuskoisille käännyttäjille kuin muillekin seurakunnille. Huhun levitessä tulilinjalla olisivat myös valtiomme ja kansamme imago - kv. maabrändimme profiloituisi anti-islamilaiseksi vihankohteeksi, mitä emme halunne lietsoa.

Tässä mielessä olisi hyvä nimetä kaikki muutkin kuin Ylivieskan tuleva tila joksikin muuksi kuin kirkoksi. Kallion kirkko voisi olla Mustan kiven huone jne.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lienee mahdollista, että "äänet" käskivät polttamaan kirkon. "Ääni" ja "äänet" ovat olleet merkittävässä osassa kristinuskon syntytarinassa ja ne ovat aina olleet oleellinen osa kristinuskoa. " Äänet" ovat myös oleellinen osa mielenterveyshäiriötä nimeltään skitsofrenia.

Onkin hyvä tässä yhteydessä muistella kristinuskon syntyä. Uskontona sen loi Saul eli Paavali. Hänet tunnetaan alunperin Jeesuksen ja Jeesuksen kuolemanjälkeisen alkukirkon ankarana vastustajana. Mutta Damaskoksen tiellä tapahtui jotain merkittävää :

Matkalla, Saulin ollessa jo lähellä Damaskosta , taivaasta leimahti yhtäkkiä valo hänen ympärilleen.
Hän kaatui maahan ja kuuli äänen sanovan :" Saul, Saul, miksi vainoat minua ?"
Hän kysyi " Herra, kuka sinä olet ?"
Ääni vastasi : Minä olen Jeesus , jota sinä vainoat. Nouse ja mene kaupunkiin . Siellä saat kuulla, mitä sinun on tehtävä." ( Ap.t.9 :3-6)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Joskus on hyvä osata erottaa skitsofrenia muista sisäisitä äänistä kuten vaikka omatunnosta joka pyrkii estämään meitä tekemästä asioita jotka tiedämme vääriksi tai vaistosta joka käskee tekemään toisin ennenkuin jotain sattuu. Ihmiset saattavat myös kuulla ääniä nukkuessaan unessa, ollessaan unessa tajuttomia tai jouduttua huumaustilaan esim kaasujen vaikutuksesta. Myöskin ajatukset, pohdiskelu ja mietteet ovat päänsisällä kuuluvia ääniä joita ei yleensä tule sanoneeksi ääneen.

Tuo Saul Tarsolainenhan muuten joutui Damaskoksen tiellä ratsastus onnettomuuteen ja oman näkömykseni mukaan täräytti pään pahasti tai ainakin niin että menetti näkökyvyn valiaikaisesti. Siinä ollessan tajutomuus tilassaan hän näki "Jeesuksen" josta vainoamansa kristuksen seuraajat niin usein puhuivat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #21

Raamatuntutkijat ja lääkärit ovat Saulin suhteen päätyneet myös diagnoosiin epilepsia. Oirekuva täsmää mainiosti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #23

Epilepsia, aivotärähdys ja päävamma...
Siinä onkin jo monta vaihtoehtoa. Saul kuitenkin kuuli mitä näyssä oli sanottu ja kääntyi kristuksen seuraajaksi Damaskoksessa Ananiaksen opastamana eli oli kolmannen tai neljännen polven kastia.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #25

Saulin tapauksessa Herra lain kautta herätti Saulin, joka on uskoon tuloon lähtökohta ja ensimmäinen armotyö. Ananiaan kautta Jumala lähestyi Saulia ja kätten päällepanemisen kautta sai Saul ajallisen ja hengellisen näkökyvyn. Näin Evankeljumi leviää uskosta uskoon.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #26

Saulin sokeus oli oikeaa sokeutta eikä uskon sokeutta. Ananias auttoi Saulia saamaan näkökykynsä takaisin parantamalla tämän. Kun Ananias toimitti Jumalan sanaa ja opetti Saulia hän valistui kristuksen seuraajaksi. Näin evankeliumi leviää kertomalla ja auttamalla eteenpäin.

Aikoinani kaaduin pahasti portaissa ja löin pään niin että vähän aikaan huimasi ja silmissä sumeni. Käskettiin painamaan kädellä siitä kohtaa jonka olin lyönyt jotta se paranee nopeammin ja sitten lääkärissä kerrottiin että olin selvinnyt säikähdyksellä. En tiedä auttoiko se painaminen oikeasti mutta ainakin se helpotti kipua jolloin silmissä selkeytyi. Tätä kautta kuitenkin olen ajatellut tuon Saul Tarsolaisen tapauksen vaikken nyt herännytkään mihinkään uskoon.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Väkivaltaa ei suoranaisesti saisi motivoida mielenterveydellä, koska ihmisellä on siinä välissä myös arvot ja omatunto, jos on!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mielenterveystyö kuuluu julkisen terveydenhuollon piiriin, toki kirkkokin halutessan voi sitä harrastaa ja omalla tavalla varmaan harrastaakin. Mainitsen vielä, että puukotuksen tehnyttä 18-vuotiasta ei koskaan tuomittu oikeudessa teostaan vaan ohjattiin syyntakettomana hoitoon.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mutta kyllä kirkon hengellispohjainen mielenterveystyö voi osoittautua puoskaroinniksi noinkin rankoissa ja vaikkapa radikalisoitumisprosessin loppuvaiheiden tapauksissa. Varsinkin jos tyrkytetään uskontoa väärällä tavalla, siitä kyllä kohta kärkii kirkon lisäski kkoko yhteiskunta eika vain uskonluopiot ja vääräuskoiset diakonissat vai mitä neon. Rangaistus voi tulla oikeaoppisesti sekä että molemmille ja tiedä vaikka syyttömillekin eli tällä viikolla kirkosta eroavillekin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lamellihirrestä täysin samanlainen kirkko pystyyn, vakuutuskorvauksetkin riittävät.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ei taida onnistua, koska ei ole piirustuksia alkup.kirkosta.

Toimituksen poiminnat