DanielMalinen Ollaan realisteja

Ylivieskan kirko palaa!

Ylivieskan 1700-luvulla valmistunut puukirkko on Ylivieskan seuakunnan tiedotteen mukaan parhaillaan ilmiliekeissä, katto on romahtanut ja palo levinnt jo tapuliin. Erittäin surullinen uutinen näin näin pääsiäisenä. Tarkempaa tietoa ei palosta ollut Ylen uutistoimittajan mukaan annettu. Aiheesta uutisoi Yle ja Aamulehti.

Yle uutisoi tutkinnan aloitettavan heti sunnuntaina, paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä. Palosta epäilty on saatu kiinni mutta syy on yhä selvittämättä.

Poliisi antamassaa tiedotus tilaisuudessa ilmoitti ettei henkilö ole ollut päihtyneessä tilassa tekohetkellä eikä hanellä ole ollut muitakohteita. Poliisin mukaan teko johtui epäillyn kolmekymppisen pohjalaismiehen henkilökohtaisista ongelmista. Ylivieskalaiset suunnittelevat uuden kirkon rakentamista talkoo voimin.

Palosta epäilty on 26 vuotias 1989 syntynyt pohjoispohjanmaalainen mies jolla on tautallaan tuore avioero ja huoltajuusriita lapsista, mies ei ole entuudestaa poliisien tuttu. Teon motiivia ei ole saatu selville, mutta tekoon ei myöskään liity suunnitelmaliisuutta. Asiaa käsitellään keskiviikkona oikeudessa, mies joutuu todennäköisesti miljoonakorvauksiin mittaamattoman arvokkaan kulttuurihistorian tuhoamisesta.

http://yle.fi/uutiset/kirkko_palaa_ylivieskassa/8770528

http://www.ylivieskanseurakunta.fi/index.php?act=read_post&post_id=1513

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/juuri-nyt-ylivieskan-vanha-puukirkko-ilm...

http://yle.fi/uutiset/ylivieskan_kirkon_palon_silminnakijat_katsojista_h...

http://yle.fi/uutiset/oli_aika_kovaa_katsoa_kirkon_kaatumista__ylivieska...

http://yle.fi/uutiset/grahn-laasonen_ylivieskan_kirkkopalosta_ajatukseni...

http://yle.fi/uutiset/ylivieskan_kirkkoherra_elama_jatkuu_vaikka_sydan_i...

http://yle.fi/uutiset/paasiaisyon_messua_vietettiin_ylivieskassa_taivasa...

http://yle.fi/uutiset/syttymissyy_yha_pimennossa__kirkkopalon_tutkinta_a...

http://yle.fi/uutiset/ylivieskan_kirkkopaloa_tutkitaan_torkeana_tuhotyon...

http://yle.fi/uutiset/ylivieskan_lohduton_kirkkopalo__kuvagalleria/8770936

http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/ylivieskan-kirkko-tuhoutui-tu...

http://yle.fi/uutiset/poliisi_oikoo_ylivieskan_epailty_on_vihjannut_tehn...

http://yle.fi/uutiset/ylivieskalaiset_rakentavat_uuden_kirkon__talkootyo...

http://yle.fi/uutiset/ylivieskan_tapahtumat_seurausta_yksittaisen_henkil...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001147821.html

http://yle.fi/uutiset/talousjohtaja_kirkon_tulipalosta_se_oli_taystuho/8...

http://yle.fi/uutiset/kirkkopalosta_epaillyn_vangitsemisoikeudenkaynti_k...

http://yle.fi/uutiset/miksi_kirkon_palo_iskee_myos_maallistuneeseen/8773172

http://yle.fi/uutiset/kirkon_tuhopolttaja_voi_joutua_miljoonakorvauksiin...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Surullista kuultavaa. Viime kesänä olin palon jälkeen hienosti korjatussa Tyrvään kirkossa ja kyllä siinäkin nieleskellen katseli vanhoja kuvia palosta. Sekin oli vain surkean nuoren juopon aikaansaannosta, kun halusi peittää jälkensä kirkkoviinojen varashakumatkastaan.
Toivon mukaan Ylivieskassa ei pääse tapahtumaan yhtä pahaa jälkeä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kun kirkko on kokonaan puuta niin näki jo ylen uutislähetyksestä että se palaa maan taslle tai jos palo nyt saadaan sammutettua niin ei se kirkko enään ainakaan korjauskelpoinen ole. Erittäin ikäväjuttu kuitenkin. Jäi silti mietityttämään onko kyse jostain vahhingosta vai onko spalo yhteydessä viimevuonna tapahtuneeseen Ylivieskan tuhopolttoketjuun. Odotetaan kuitenkin nyt mitä uutta huominen tuo surullisesta tapauksesta.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Oliko asialla muslimi vai arkkipiispa Mäkisen tämänpäiväiseen lausuntoon kyrsiintynyt kantasuomalainen?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Yksi kantasuomalainen pidätetty, kertoivat uutiset.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kiitoksia tuoreemmasta tiedosta.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Kiitos tiedosta. Nähtäväksi jää, toteutuuko tuossa rumin teoria todeksi....

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Voi se hyvinkin johtua myös sähköviasta tai Ylivieskan tuhopolttajasta, mutta ei kannata sen suuremmin lähteä spekuloimaan ennenkuim asiasta on tarkempaa tietoa. Huomenna siitä puhuukin varmaan koko Suomi, onhan nyt sentään pääsiäinen.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kyllä huomaa, että Kuhanen on sepustuksens ulostanut puolen yön tienoilla. Arkkipiispasta on tehty kirkon polttoon syyllinen!
Olet pahasti sekaisin!

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

En viitsi provosoitua ala-arvoisesta heitostasi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #33

Kas, sinä olet jo herännyt. Nukuitko hyvin kun ennen sammumista syvään uneen sait arkkipiispan syylliseksi kirkon polttoon?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kyllähän tuo arkipiispan puhe saattanut olla kimmoke kirkon polttamiseen, mutta vastuu on kuitenkin ollut kuulijalla ja syy palon tekijällä. Kuhasen mielipide on ihan varteenotettava vaihtoehto. Saa kuitenkin nähdä kerrotaanko tulevissa uutisissa tekijästä ja teon motiiveista lisätietoja vai jääkö kaikki arvailun varaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tiedoksi vaan,että kyllä se kirkko paloi loppuun asti..Kamalinta suomen historiassa on se,että nyt ovat suomalaiset toistensa kurkussa.Kirkon palo on nyt symbolina hallituksen (eun)pakolaispolitiikasta ja vihapuheista sekä rasismista.Nyt sai kasvot se kytenyt viha ja epäluottamus hallituksen politiikkaa kohden.Näin sen moni käsittää,koska kommentointi monen lehden ja muiden nettipalstojen teksteissä sen näyttää.

Toisaalla syytetään "kirkonmiestä" ja puheitaan,ja toisaalla muslimeita(koska iso osa suomalaisista katsoo että muslimit,uskonto jne.iskut euroopassa)ovat samaa keissiä.

EU poliitikoiden ja suomen hallituksen on aika katsoa peiliin.Kun kirkko paloi,viha joka on kytenyt suomalaisissa on saanut kasvot,ja kirkon syttymis syy taitaa jäädä varjoon.Aivan sama on suomen yhteiskuntarauhalle taas se,miksi kirkko paloi,koska patoutunut viha purkautuu ihmisten kommentoineissa.Sensuuri ei asiaa poista.

Tietysti kannattaa muistaa myös se,että pohjanmaalla on ajatusmaailma toisenlainen,ja se,että kaikkea ei kerrota mediassa joka vaikuttaa ihmisten tekoihin siellä taustalla.Ei eu hissuttele eikä usa,suomi se seuraa jatkossa tulevia lieveilmiöitä rauhassa vaan ja näemmä turtuu niihin,kuten systeemiin kuuluu.

Se se on kiva nähdä mitä tähän keksitään taustavaikuttajaksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Näin siis katosi jälleen kappale Suomen kauneinta arkkitehtuuria. Huomenna sitten varmaan uutisoidaan lisää ja eiköhän se suomalaismiehen motiivi selviä aikanaan. Mutta saapa nähdä kauanko tämä viha ja pelko jaksaa Suomessa patoutua, jokunen vuosi sitten ollut itsenäisyyspäivän mellakka pyörätelineineen ja nyt kaduilla kiertelevät Odinin soltut tosin kertoo hyvin että se rakoilee jo.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eipä kannattaisi paljoa hallituksen politiikkaan näitä päätelmiä motiiveista vetää, kun näillä kirkonpolttajilla motiivit lähtevät sieltä mielenterveyden järkkymisen puolelta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kyse on juuri hallituksen politiikasta.Suomi ei ole hoitanut sitten 1990 keskustan ja kokoomuksen mielenterveyspotilaiden asemaa mihinkään.Päinvastoin kokoomus ja keskusta ajoivat alas es.suomessa mielenterveyspotilaiden hoitopaikat,sairaalat jne.Tämä alasajao eu politiikan alkuajoilla,teki sen ,että suomessa ajettiin alas monta sairaalaa,ja potilaat(todellakin potilaat)jotka olivat vuosikausia olleet sairaaloissa,lääkittynä ja tottavie monta muuta asiaa,jäivät vaille hoitoa.

Kun sairaalat jne.ns.kotiuttavat heitä eli lakkautetiin hoito(es.1990 ),nämä ihmiset päätyivät ties minne,es.äiti löysi poikansa kadulta,kun ihminen joka oli laitostettu,ei tajunnut mihin ottaa yhteyttä,ja kun omaisille ei ,tapaan kuuluen ilmoiteltu.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Pimeisiin aikoihin olemme matkalla.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Olis kiva jos tähän ei nyt väkisin liitettäisi mitään maahanmuuttopaskaa tai muuta poliittista keppihevosta. Joku mielenvikainen tuhopolttaja luulisin syylliseksi, ehkä saatananpalvoja voisi olla.
Surullinen tapahtuma, kunnioittakaamme sitä. Jooko? Kirkko kuitenkin kyseessä, monelle tärkeä paikka.vai onko mikään enää pyhää? Kysyy kirkosta eronnut.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Et tainnut käsittää.Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä että yhteys on.Ja kun eu on jakanut suomen kansan,on selviö että kirkon palo,(suuri osa suomalaisita on salaa nimittäin niin kirkko,perhe,avioliitto jne.ainoat oikeat kantaa,vaikka hallituspuolueita myöten muuta väitetään)on isku vasten kasvoja.

Ja nyt,haetaan ns.kantasuomalaisia(rasisteja jne.mikä eu ohjeistus on) ja is-terroristeja suorastaan(ne suomalaiset jotka lukevat uskonnon kuuluvan uhan piirin ovat ajatelleet niin).Koska eu ja usa hakee myös "yhteistä vihollista"
Nyt on saatu siis suomalaiset toisiaan vastaan.

Tästä tulee vielä iso keissi medialle.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Tiedät suurimman osan suomalaisista mitä he ovat mieltä, liität mukaan eu:n tosta vaan, rasistitkin pitää vetää mukaan sun muut. Eipä muuta kuin hyvää yötä, mieti huomenna virkeämmällä mielellä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #17

Aina kannattaa miettiä hetki.Onhan se suurta laittaa "peukuttajille"tekstiä,vaikkei se muuta sitä mihinkään että suomessa on systeemit muuttuneet radikaalisti.Enää ei eletä siellä lintukodissa(joka on käsite suomalaisille laitetu että tajuavat olevansa ns.siis jossakin turvassa ja viattomuuden alkulähteillä)

Oliko muta asiaan liittyvää,koska näin se maailam menee.Ja katso:uutisissa KIRKON POLTTO SAA ASEMAN ,JOSTA MONI TOIMITTAJA repii monta uutista,ja jost anousee KYSYMYS.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #20

Kyllähän tuosta monta uutista tehdään, mutta ainoa kysymys on mitä se yksi kiinnijäänyt syyllinen on miettinyt tekoa tehesesään. Odotellaan mitä toimittajat meille kertovat. Kirkkoja on poltettu ennenkin, ikävä juttu. Upeita rakennuksia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Onneksi mikään asuintalo ei ole tulessa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ikävää, taas menetettiin palanen historiaa, tuosta palosta puhutaan vielä ainakin sadan vuoden päästä ja myös otetaan osaksi opetussuunnitelmaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

1918 paloi Jyväskylässä Taulumäen vanhakirkko. Palosta puhutaan yhä ja sen sytyttäjäksi onepäilty aikoinaan niin valkoisia, punaisia, salamaa kuin kahvipannuakin. Nykyään paikalla on uusi kirkko tai katedraali niin kuin arkkitehti halusi sitä kutsuttavan. Tuo Ylivieskan kirkko oli myös yksi arkkitehtuurista kiinostuneiden phiin vaelluskohde mutta kaippa tuostakin palosta puhutaan sadanvuoden päästä samanlailla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Joka kolmas tulipalo on tahallaan sytytetty.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) erikoistutkija Tuula Kekki sanoo, että vuosituhannen vaihteesta lähtien Suomessa on tapahtunut vuosittain noin 2 000 tuhopolttoa. Suomessa tehdään keskimäärin viisi tuhopolttoa päivässä.
http://tutka.pro/?p=24114

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Turussa paloi tuhopolttajan toimesta kerrostalo

http://yle.fi/uutiset/turun_ursininkadun_kerrostal...

Raisiota piinasi parivuotta taaksepäin tuhopolttojen sarja. Onneksi sytytteli roskiksia. Meidänkin kadun paperinkeräysastia paloi.

Minna Hänninen

Ennen poltettiin noitia, mutta nykyään kirkkoja. Aina jotakin poltetaan. Kyllä täällä Pohjanmaalla noitien karkotus-kokkojakin eilen paljon poltettiin, ainakin jos feisbuuk-kuvia uskoo ja miksi emme uskoisi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös Pohjanmaalla asiat yleensäkkin haluta tehdä näyttävästi ja suuresti kunhan on komeaa, nyt on vain harmiksi Ollut jollain liiankin näyttävä idea.

Minna Hänninen

Juu, komiaa pitää olla, tai sitten sekin on vain uskomus. En ole täysverinen, joten samaistuminen on heikompaa.

Mahdollisen tuhopolttajan motiiveista on kyllä vaikea tietää. Ehkä ne selviää tai sitten ei.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ylen uutisten suorassa lähetyksessä Ylivieskan kirkon raunioilla päivystävä poliisimestari Pekka Räty kertoi ylen haastattelijalle että vaikka paikalta on saatu kiinni epäilty ei kysessä välttämättä ollut tuhopoltto. Nyt kirkon ympärillä on varusmiehiä vartioimassa ettei kukaan meme raunioihin ennen kuin ne raivattu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pitkät pyhät, kuten pääsiäinen ja joulu piinaa yksinäisiä ihmisiä, jokainen meistä voisi miettiä onko läheisiä joihin pitkinä pyhinä voisi ottaa yhteyttä.

Toimituksen poiminnat